top of page

Vår historia

Med sina fyra våningar, gula färg och gröna knutar är den gamla Centralföreningen i Tidan en byggnad som man lägger märke till.

Huset byggdes 1939 och tillhörde då Centralföreningen. Men efter bara 20 år såldes den vidare och ägdes bland annat av en privatperson som använde den till att förvara spannmål. 2011 var det dags för Ingela och Eskil Jonsson att ta över.

Det första de gjorde som nya ägare var att måla om huset i dess autentiska färger. Huset hade då inte målats om sedan det byggdes. 

 

När de sedan började använda de första våningarna som förvaringsutrymme så blev det snabbt uppenbart att det fanns mer möjligheter med byggnaden. Ingela anordnade redan på den tiden mycket kurser i en bygdegård med fokus på garn och hantverk, något hon såg en möjlighet att fortsätta med i centralföreningen. Inom kort utvecklades det till en hel butik. I det ständigt växande utbudet finns med pyssel, leksaker, presenter och allt mellan himmel och jord. 

Förutom att starta en butik i byggnaden håller Ingela också i Qigong under sommaren och två till tre gånger om året brukar de också hålla i konstutställningar på husets tredje våning.

 

Samtidigt som Ingelas sysselsättningar har fått växa fritt på de olika våningarna har också Eskil fått utlopp för sina intressen. Med över 150 oljekannor finns ett museum som tydligt visar att den ena kannan inte är den andra lik.

 

I ungefär sex år har samlandet fortsatt och Eskil Jonsson medger att jakten efter nästa unika kanna utgör en stor del av intresset.

Bredvid alla oljekannorna finns det också gamla lätta motorcyklar att titta på i museet. Att motorcyklar är ett intresse är lätt att förstå då Eskil Jonsson tidigare tävlade i Speedway på 1980- och 1990-talet för att sedan byta till isracing där han var med och deltog i flera VM-finaler som förare och lagledare. 

bottom of page